Kako Pretrčati Jedan Kilometar

Sadržaj:

Kako Pretrčati Jedan Kilometar
Kako Pretrčati Jedan Kilometar

Video: Kako Pretrčati Jedan Kilometar

Video: Kako Pretrčati Jedan Kilometar
Video: Установка маяков под штукатурку. Углы 90 градусов. #12 2024, April
Anonim

1000 m je prilično teška udaljenost, jer je prolazna i zahtijeva dobar trening brzine i izdržljivost. Da bi se to kompetentno prevladalo, važno je poštivati neke osnovne principe pripreme i trčanja.

Kako pretrčati jedan kilometar
Kako pretrčati jedan kilometar

Instrukcije

Korak 1

Koncentrišite se na unakrsni trening. Da biste uspješno prešli udaljenost od jednog kilometra, potrebna vam je izvrsna brzina izdržljivosti. Izdržljivost dolazi tek nakon tempo ubačaja i teških treninga na stadionu. Odnosno, ne treba samo trčati 5, 7 ili 10 km u jednom treningu, već ubrzati 300-500 m dužine. Trebalo bi ih biti najmanje 5-7. To je neophodno kako bi se srce naviklo raditi do krajnjih granica. Takođe će vam pomoći da ubrzate tokom takmičarske distance.

Korak 2

Uključite sprinterske dijelove u svoju rutinu treninga. Pored izdržljivosti, trebat će vam vještine ubrzanja, koje će se u stvari sastojati od udaljenosti od 1 km. Sportisti ne čekaju dugo u takvoj trci, pa na to morate biti spremni. Trčite najmanje 200 m preko stadiona, 10-12 puta dobrim takmičarskim tempom. Zamislite cijelo vrijeme dok završavate. Tada će se brzina povećati nekoliko puta.

Korak 3

Prije početka dobro se zagrijte. Učinite dobro zagrijavanje uoči utrke. Trebao bi se sastojati od laganog trčanja (1-2 km), općeg zagrijavanja i posebnih vježbi trčanja. Ne zaboravite napraviti i dobra dugotrajna ubrzanja od 60-100 m. Obujte udobne cipele i pripremite se za start trke.

Korak 4

Držite se određene strategije. Nakon signala za start, nemojte žuriti da odmah povedete gomilu trkača, očekujući da će napustiti start. Gotovo je nemoguće to učiniti, jer ćete naići na vjetar, što će dovesti do vrlo brzog zamora. Ne biste se trebali oslanjati na ovaj korak, čak i ako ste sigurni u svoje sposobnosti.

Korak 5

Držite se približno u sredini, jer je vrlo teško napasti iz samog "repa". Nakon otprilike 500-600 m, približite se vodećoj grupi. Preporučljivo je započeti završno ubrzanje 200 m prije kraja utrke. Dajte sve od sebe i nemojte se prepustiti unutrašnjem radijusu. Ako ste sve učinili kako treba, imat ćete velike šanse za pobjedu.

Preporučuje se: