Zašto Bi Se Trebao Baviti Jogom

Zašto Bi Se Trebao Baviti Jogom
Zašto Bi Se Trebao Baviti Jogom

Video: Zašto Bi Se Trebao Baviti Jogom

Video: Zašto Bi Se Trebao Baviti Jogom
Video: Моя работа наблюдать за лесом и здесь происходит что-то странное 2024, April
Anonim

Sjedilački način života i problemi s okolišem sve više tjeraju ljude da pažljivo prate svoje zdravlje, a Internet omogućuje neograničenu količinu informacija o svim modernim trendovima. Tako drevna orijentalna umjetnost joge, koja nam je došla iz Indije, stječe sve veću popularnost.

Zašto bi se trebao baviti jogom
Zašto bi se trebao baviti jogom

Joga nije samo skup vježbi usmjerenih na poboljšanje istezanja i održavanje tijela u dobroj formi. Ovo je jedan od sistema indijske filozofije, način života usmjeren na samospoznaju i postizanje prosvjetljenja.

Ako se prema jogi ponašate samo kao prema skupu vježbi i položaja (u jogi se nazivaju asanama), tada će ona postati samo gimnastika, koja će vam omogućiti da poboljšate svoje zdravlje i oblik, kao i rad unutarnjih organa. Nakon prva dva do tri mjeseca redovne prakse primijetit ćete značajne promjene nabolje.

Redovna vježba joge može vam pomoći da se nosite ne samo s većinom hroničnih bolesti, već vas ispunjava vitalnošću i bit će vam puno lakše nositi se sa stresom.

Dobra stvar joge je ta što vam za vježbanje nije potrebna posebna oprema. Dovoljno je malo slobodnog prostora i podloga za gimnastiku. Stoga svi mogu vježbati jogu.

Međutim, optimalni uvjet za vježbanje joge je tišina. Omogućit će vam da se usredotočite na svoja osjećanja i koncentrirate se što je više moguće.

Ne pokušavajte odmah uzeti teške asane. Počnite malo po malo. Nema kidanja. Ako imate neugodnosti, bolje je da vježbu ne radite u potpunosti. Postepeno će se tijelo smirivati i vi ćete uspjeti. Postepeno prelazite na složenije. Podsjetimo vas da ne biste trebali osjećati apsolutno nikakvu nelagodu. Sve asane trebaju biti dvostrane. Ako je poza asimetrična, prvo to učinite na jednoj, a zatim na drugoj strani.

Ispravno disanje je vrlo važno za vježbanje joge: udahnite, zadržite, izdahnite. Ako je vaše disanje pogrešno, mišići se napetosti trzaju i nećete moći postići pozitivan učinak vježbe.

Vježbom ne bi trebalo započeti punog želuca. Trebali biste se suzdržati od vježbanja najmanje 2 sata nakon jela.

Pokušajte vježbati u isto vrijeme. Izvrsno sredstvo za bavljenje jogom je meditacija, odnosno sposobnost koncentracije u sebi.

Joga je savršena za one koji teže da budu zdravi, uspješni i smireni. Pomoći će vam da shvatite sebe i da se izborite sa mnogim životnim problemima s kojima ste se susretali u svom životu.

Preporučuje se: